MAGAZÍN

4 dôvody, prečo sa pečenie domáceho chleba vyplatí

4 dôvody, prečo sa pečenie domáceho chleba vyplatí

Pečeniu chleba začína holdovať čoraz viac domácností. A niet sa čo čudovať. Úžasná kvalita takto zhotoveného pečiva sa s bežnými produktami zo supermarketov skutočne nedá porovnať. Ak ešte náhodou váhate, tu sú dôvody, ktoré vás o výhodách domáceho pečenia zaručenie presvedčia.

Trend domáceho pečenia nemalou mierou ovplyvnila i neľahká pandemická situácia. Veľa ľudí si zrazu uvedomilo, že práve najzákladnejšiu potravinu nášho jedálnička, ktorú bežne nakupovali v reťazcoch, si možno jednoducho pripraviť doma. Presne tak, reč je o čerstvom chlebe a pečive. Dôvodov, prečo sa domáce pečenie vyplatí je hneď niekoľko.

Zdravšie

Pravdou je, že pekárenské produkty ponúkané na pultoch supermarketov obsahujú okrem základných ingrediencií aj mnoho nežiadúcich dochucovadiel, farbív a konzervantov. A práve tieto látky znižujú nutričnú hodnotu výrobku a nepriaznivo vplývajú na náš organizmus. Nebezpečenstvo predstavujú aj prítomné cukry či skryté plesne.
Naproti tomu, domáca príprava, pri ktorej si volíme iba tie najlepšie suroviny, postup i dostatočnú dobu pečenia, žiadne z týchto rizík neprináša. Čo sa týka zdravotných benefitov, hlasy výživových poradcov sa prikláňajú najmä ku kváskovému pečivu, ktoré naše telo strávi dôkladnejšie a to bez nežiadúceho zakyslovania organizmu.

Chutnejšie

Kto raz ochutnal poriadny domáci chlieb, zrejme sa už so zvyčajným sortimentom z obchodu len tak ľahko neuspokojí. Čaro sa ukrýva najmä vo výbere kvalitnej múky, pričom mnohí domáci pekári kombinujú hneď viacero druhov, ktoré dodajú chlebu nielen jedinečnú chuť, ale i farbu, tvar a vôňu.
Tí náročnejší nakupujú múku priamo v mlynoch, alebo si dokonca melú zrná sami. Mnohí ozvláštňujú receptúry aj vareným zemiakom či rôznymi semiačkami. Tie navyše dodávajú pečivu lákavý vzhľad i ďalšie zdraviu prospešné látky.
Okrem toho má príprava domáceho chleba svoje presné postupy pri miesení, kysnutí, prekladaní a v neposlednom rade i pri samotnom pečení. Odmenou za túto snahu bude lahodný bochník s voňavou kôrkou zlatistej farby a jemnou nadýchanou striedkou.   
Špeciálnou kapitolou je už spomínané kváskové pečivo, ktorého popularita raketovo stúpla najmä v ostatnom období. Na internete môžete aktuálne nájsť i mnoho kurzov kváskového pečenia. Jeho nadšenci si na sociálnych sieťach hromadne vymieňajú skúsenosti, recepty a v prípade potreby i samotný kvások.

Trvanlivejšie

Medzi zásadné problémy chleba ako i menšieho pečiva, bežne dostupného na pultoch supermarketov je aj ich veľmi krátka trvanlivosť. Prakticky môžno povedať, že ak ich neskonzumujeme ihneď po kúpe, na ďalší deň si už na nich príliš nepochutíme. Prečo je tomu tak?
Odpoveď sa  ukrýva najmä v technologickom postupe. Z dôvodu potreby nepretržitého prísunu tovaru do regálov sa priamo v priestoroch obchodných reťazcov už vlastne iba dopeká pripravené pečivo. Práve tento spôsob sa výraznou mierou podpisuje na jeho kratšej trvanlivosti.
Aby sa celý proces čo najviac urýchlil a predajcovia minimalizovali energetické náklady, prebieha proces expresne rýchlo. Výsledkom je svetlý, nedostatočne prepečený chlieb, ktorý veľmi rýchlo stráca akékoľvek chuťové aj výživové hodnoty.  
Na rozdiel od toho, tradične a poctivo upečený chlieb je bez problémov konzumovateľný aj niekoľko dní, pričom kváskový chlieb vydrží ešte dlhšie. Navyše, v prípade zdravšieho kváskového pečenia sa znižuje i riziko vzniku nebezpečných skrytých plesní.  

Výhodnejšie

Samozrejme, reč je o skutočne prvotriednom kvalitnom chlebe a pečive, ktoré je taktiež dostupné napríklad v malých rodinných pekárňach, na farmárskych trhoch či obchodoch s bio potravinami.
Ak sa rozhodnete pre domáce pečenie chleba určite sa oplatí investovať do pomôcok, ktoré vám jeho prípravu uľahčia. V našej širokej ponuke nájdete všetko čo potrebujete od ratanových ošatiek na kysnutie, plastových dóz na múku, keramických foriem na pečenie až po výkonné kuchynské roboty či domáce pekárne.
Verte však, že táto prvotná investícia sa vám mnohonásobne vráti. Len si spomeňte koľkokrát ste museli ísť na nákup len preto, že sa vám práve minul chlieb. A samozrejme, keď už je človek v obchode, prihodí do košíka aj mnoho ďalších vecí, ktoré vlastne ani nepotrebuje. V konečnom dôsledku tak minie podstatne viac, ako pôvodne plánoval.
Domáce pečenie vás naučí uvažovať inak. Pochopíte, že kvalita a striedmosť je oveľa viac ako záplava komerčnej ponuky často pochybnej úrovne, na ktorú nás dennodenne lákajú reklamy. Preto neváhajte a dajte šancu tradičnej domácej príprave, na konci ktorej bude skutočne lahodný, voňavý a zdravý peceň chleba.
Rada na záver
Nezabudnite, že chlieb nikdy neskladujeme v nepriedušných plastových nádobách či obaloch. Pečivo najdlhšie vydrží v prírodnom konopnom alebo ľanovom vrecku.
Viac produktov z kategórie Domáce pekárne nájdete v našom katalógu.
Hore