MAGAZÍN

Ako uchrániť drevený nábytok pred červotočom?

Ako uchrániť drevený nábytok pred červotočom?

Zdedili ste drevenú komodu, alebo ste si priniesli masívne kúsky nábytku z burzy starožitností a rozhodli ste sa ich zrenovovať?  Zistili ste však, že materiál bol napadnutý drevokazným hmyzom. Ako sa dá proti tomto škodcovi účinne bojovať?

Medzi najčastejšie sa vyskytujúce druhy drevokazného hmyzu u nás, patrí červotoč a tesárik krovový. Ich prítomnosť prezradia:
  • drobné dierky s chodbičkami
  • nočné zvuky podobné tikaniu
  • krehké rozpadávajúce sa časti dreva v tvare drobných kociek
Pokým ide iba o čiastočné poškodenie, ešte stále je šanca na záchranu. Riešenie sa ukrýva v aplikácii kvalitných špeciálnych prípravkov s insekticídnym a fungicídnym účinkom, ktoré je vhodné použiť aj preventívne.
Pri výbere konkrétneho výrobku nezabudnite zvážiť, či plánujete nábytok umiestniť v interiéri, alebo v exteriéri. Ešte pred samotným náterom ho dôkladne vysušte, očistite a odmastite. Výrazne napadnuté miesta radšej šetrne odstráňte, neskôr tieto časti vyplníte renovačným tmelom a pretriete krycou farbou.
Pred aplikáciou si overte, či je možné nanášať prípravok priamo, alebo je potrebné jeho zriedenie. Výrobcovia odporúčajú realizovať náter širokým plochým štetcom aspoň v 2 až 3 vrstvách. Ďalšou z  možností je i praktická a rýchla aplikácia rozprašovačom. Pri závažnejšom poškodení je nutné použiť aj injekčnú striekačku, a dôkladne aplikovať prípravok priamo do dierok, ktoré spôsobil drevokazný hmyz.    
Zaujímavou možnosťou je i likvidácia červotoča rádioaktívnym žiarením. Ide však o o vysoko odborný zákrok, ktorý nemožno uskutočniť v domácich podmienkach keďže ho realizujú iba špecializované firmy. Odborníci taktiež odporúčajú zahriať postihnuté miesto nad 55 stupňov, ktoré drevokazný hmyz usmrtí.

Rada na záver

Za pokus určite stoja i domáce rady ako zatočiť s červotočom. Vyskúšajte napríklad prípravok z octu do ktorého ste pridali saponát na umývanie riadu a mleté čierne korenie.
Viac produktov z kategórie Skrine, komody nájdete v našom katalógu.
Hore